Αμπελώνας Tranampelo

About

Το Tranampelo είναι ο μεγαλύτερος αδιαίρετος αμπελώνας του νησιού και βρίσκεται στο Glinado, μια περιοχή που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Trana Ampelia (Ισχυρά αμπέλια). Με ηλικία άνω των 200 ετών, ο αμπελώνας αναβίωσε από την οικογένεια Μακρυδημήτρη μετά από μια μακρά περίοδο αγρανάπαυσης, το 2005.

Σε αυτόν τον βιολογικά καλλιεργούμενο αμπελώνα, φυτεύονται μαζί πολλές ποικιλίες, αντιπροσωπευτικές της Νάξου και των Κυκλάδων γενικότερα: οι λευκές ποικιλίες Ποταμίσι, Μονεμβασιά, Αϊδάνι, Ασύρτικο, Κουντούρα (Σαββατιανό), Χαραϊμπράιμ και οι ερυθρές ποικιλίες Φωκιανό, Μανδηλαριά, Μαύρο Αϊδάνι, Μαύρο Ποταμίσι, Μαυροτράγανο.

Το Tranampelo παράγει δύο ετικέτες λευκών ξηρών λευκών κρασιών, το μονοποικιλιακό Ποταμίσι και το χαρμάνι Odd, το οποίο ακολουθεί το παραδοσιακό παράδοξο της οινοποίησης πολλών λευκών και ερυθρών ποικιλιών μαζί.

Η Tranampelo προωθεί μια κουλτούρα βιωσιμότητας. Στοχεύοντας στη μηδενική παραγωγή αποβλήτων, παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υποπροϊόντα του αμπελιού, εστιάζοντας κυρίως στη μελάσα σταφυλιών (“πετιμέζι”), στο απόσταγμα από στέμφυλα σταφυλιών (“στροφυλιά”) και στο ξύδι (“γλυκάδι”). Ταυτόχρονα, ένας λαχανόκηπος που φυτεύτηκε στον περιβάλλοντα χώρο ενισχύει τη βιοποικιλότητα της περιοχής και παρέχει στο Tranampelo φρέσκα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης για μια εμπειρία “από το αγρόκτημα στο τραπέζι” κατά τη διάρκεια των διαφόρων γαστρονομικών εκδηλώσεων και των συνεδριών γευσιγνωσίας που φιλοξενούνται. Τέλος, στους αμπελώνες διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με κρασί και μουσική για τους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα του Tranampelo επισκεπτόμενοι τον αμπελώνα και συμμετέχοντας σε μια ξενάγηση αλλά και στον Οινοχώρο, το wine bar που ανήκει στον αμπελουργό Κωνσταντίνο Μακρυδημήτρη.

Location and Contact

Trana Ampelia, Glinado, 843 00